Denna krönika/sammanfattning påbörjades två dagar efter VM i Malmö, en hel dag la jag på att skriva, länka och tänka och så försvann texten i en wordpress krasch och jag försvann sen bort i influensa. Nu gör jag ett nytt försök att sammanfatta detta fantastiska VM, häng med.

William, klubbens första manliga världsmästare

Detta år har präglats av uppladdningen inför Ju-Jutsu VM i Sverige, vi har vetat om att det skall komma och så helt plötsligt var vi där. Vi hade 5 st fighters uttagna, William, Fredrik, Linda, Maxine och Fanny. James var också uttagen men fick tyvärr lämna återbud pga av skada. Våra fighters har tävlat, legat ute på läger och vi har haft Benny Lah på klubben i två månader i omgångar. På hemmaplan har våra tränare gjort allt det kunnat för att förbereda våra fighters så bra som möjligt.

Jag hade en väldigt bra känsla inför tävlingen och trodde på minst 4 medaljer. Maxine med sin kunskap och rutin var storfavorit i ne-wazan, Linda som gjorde comeback 10 år efter VM guldet i samma Baltiska hall hade imponerat med vinst i Tyskland en månad innan VM och hade sett stark och fokuserad ut den sista tiden. William hade en tuff höst men William är William och ingen tävlar så bra som han. Freddan såg starkare ut än någonsin och drömmen om det första VM guldet var i allra grad vid liv.

Och vilket VM det blev, vilka fantastiska ögonblick ni bjöd på.

William var först ut på fredagen och imponerade från start och vann sina fyra första matcher mot Rumänien, Belgien, Danmark och Schweiz mycket övertygande. Finalen mot ryssen Denis Below blev en riktig nagelbitare men vinnare har marginalerna på sin sida och Wille tog hem det med 1 ippon mer och blev klubbens första manliga världsmästare! (endast en svensk (Johan Blomdahl) har vunnit VM i fighting tidigare).  Willes bracket.

Wille har tränat på klubben sen han typ föddes och att få se en av våra helt egna fighters gå hela vägen från barntävlingar i Sverige till att vinna VM guld var mäktigt och jag svettades ganska friskt ur ögonen efter finalen.

Grattis Wille!

Fanny var på tå

Fanny debuterade som senior på ett mästerskap. Krigade men kom aldrig riktigt in i matcherna och fick se sig besegrad i två raka. Men Fanny skulle ta revansch på söndagen… Fannys bracket

Linda i ytterligare en VM final

Linda tävlade också på fredagen och även hon inledde bra och tog sig via vinster över Ryssland, Kazakhstan och Polen till ytterligare en VM final. I en tuff match mot Frankrike fick Linda se sig slagen med 3 poäng mot sin 10 år yngre motståndare. En imponerande satsning av Linda som verkligen förberett sig maximalt. Lindas bracket.

Den stora satsningen var dock inte över och Linda siktade in sig på ytterligare en medalj i newaza dagen efter. Linda inledde bra och slog Tyskland men förlorade sedan mot Frankrike med en ynka fördel. I återkvalet vann hon mot Ryssland men sen tog det stopp mot en polska och det individuella VM:et var över.

Grattis Linda!

Vilken inspirerande satsning du gjort och vilken avslutning du fick (igen) på din Ju-jutsu karriär. Eller blir den en comeback till? 😉

Det är Maxine där på botten, jag lovar!

Maxine som numera bor i USA anslöt till truppen några dagar innan VM. Som världsmästare i svartbältesklassen inom IBJJF fanns det ett klart favoritskap på Maxine i detta mästerskap måste vi säga. Hon inledde starkt och vann sina tre första matcher och stod nu i final mot Canada. I en jämn match där de båda tog varsitt svep var det kanadensiskan som hade en fördel och tog guldet. En besviken Maxine fick känna på hur hård tävlingsidrotten kan vara men Maxine är en erfaren fighter och vet att det inte finns några garantier. Hon knöt näven och laddade för revansch till lagtävlingen på söndagen. Maxines bracket

Smoothoperators

Tillbaka på en JJIF tävling…

Jag var på plats i Malmö både som tränare och sportchef för Nacka Dojo men också som delägare i Smoothcomp som användes på VM. Det var väldigt speciellt att återvända till JJIF tävlingar och alla domare och förbundsfolk som jag lämnade bakom mig 2004 när jag slutade tävla och då var ganska trött på… 😉

Smoothcomps roll på VM skulle vara support om något hände med systemet men det blev allt ifrån tävlingsledning till att dra nätverkskablar. Men vi var alla där för att VM skulle bli så bra som det bara gick för de aktiva och det kändes det som vi lyckades med. Vi hade en monter på plats och hade många glada och nyfikna besökare under dessa dagar som stannade för en fika, sökte upp sina matcher och vägde sig på den våg vi hade med oss ;).

Inget är logiskt med idrott

Under både torsdagen och fredagen märkte jag att Fredrik inte var på plats med laget, när de andra körde så var han inte där heller. Jag tänkte att han kanske verkligen ville avskärma sig denna gång och släppte det men en viss oro fanns, varför var han inte på plats? På fredag em kom han gående på väg till invägningen, med glansiga ögon och låg profil.

– Jag blev sjuk på onsdagskvällen efter vårt pass och har legat med hög feber sen dess.
– Ok, det kommer ordna sig, sa jag och trodde verkligen på det jag sa. 

På lördagen dök han upp, pigg och taggad. Inledde med vinst på fullt hus mot Mexico och sen fick både Grekland och Holland smaka på Freddans magnifika känsla för timing kombinerat med kraft och precision.

Jag har fått möjligheten att följa Freddan lite extra mycket genom åren, dels som fystränare och som hans BJJ/SJJ instruktör. Ingen tränar hårdare än Fredrik. Ingen är så professionell och noggrann. Han har slagit alla i världseliten om och om igen. Just därför så vill vi alla honom det allra bästa, att få titulera sig som världsmästare. Men inget är logiskt i idrott. I en stenhård VM final mot Percy Kunsa där Freddan gör den snyggaste inledningen av en match jag sett och är sekunder ifrån att avgöra direkt blir det Kunsa som får med sig flest dueller och flest videogranskningar (dahh..) som står som segrare. Inget är logiskt.

Det gjorde ont i hela kroppen att se din besvikelse Fredrik, jag vet hur det känns att vara så nära. Men som den smarta idrottare du är så kommer du att komma igen och VM guldet finns där för dig om du skulle vilja det.

En sak som har etsat sig fast är det som hände efter finalen som fransmannen Kunsa gjorde efter sin finalvinst mot polacken. På vägen tillbaka från mattan ser han Anders (pappa) Widgren i publiken. Går fram, kramar om Anders och liksom bekräftar det som alla vet. Den riktiga finalen och den tuffaste fightern här inne är Fredrik. Blev lite svett i ögonen igen…

VM avslutades på söndagen med ett lag-VM och Sverige gjorde en fantastisk insats, slog Ryssland i den sista och avgörande 6:e matchen. Häftigt att se mina gamla landslagkompisar Jennie Brolin och Isabell Sarfati på mattan igen och i avgörande sekvenser för Sveriges bragd. Semin mot Frankrike blev för tuff och Frankrike vann med 8-3 och gick sedan och vann lag VM över Polen med 6-5.

Det blev en härlig revansch för Fanny som vann sin lagmatch mot Belgien på fullt hus och Maxine var grym och slog sina betydligt tyngre motståndare.

Som den perfekta avslutningen på lagtävlingen och som fick alla i hela arenan att svettades lite extra med ögonen så gick Fredrik in och vann den avgörande matchen mot Belgien i sin ne-waza match. Freddan visade upp sin stora kunskap om jiu-jitsu och hela hallen stod upp när bronset var ett faktum. Magiskt.

VM laget!

Tack till alla fantastiska svenska fighters! Tack till Rob Haans för din fantastiska inställning och coaching och för allt du gjort och gör för våra fighters. Extra tack till Micke Kuntz och Emil Gustafsson för ert engagemang med VM, er envishet och ”det ska fan vara bra för alla fighters” inställning. Tack till Anders W, Claes L och Jocke V för att ni var på plats och styrde upp allt. Tack till nästa generation av Nacka fighters som var på plats och jobbade och slet som runners mm. Snart står ni där på mattan men först ska vi träna stenhårt! Vi ses på mattan!

Bilder lånande av Daniel Daalsgaard samt egna.

Mera bilder från Daniel finns här.