Nacka Dojo startade under namnet Ju-Jutsu Klubb 1982 av Ingemar Sköld som idag innehar graden 9 Dan. Det första året hade vi vår verksamhet i Fisksätra för att sedan flytta träningen till Budosalen i Nacka sportcenter. Ganska snabbt blev vi en klubb på 100 medlemmar och Ingemar skötte mycket av träningen.

Klubben hade till en början en inriktning mot självförsvar för våra graderingar men tack vare Ingemars bakgrund har vi alltid haft en tävlingsinspirerad träning med mycket sparring. Vi har under många år framgångsrikt producerat tävlingsfighters, vi har landslagstraditioner från tidigt 80-tal och är en av Sveriges ledande tävlingsklubbar.

Ingemar började träna 1969 under Hans Greger och tillsammans med Hans och Björn Hornvall instruerade han över hela landet och spred den moderna ju-jutsun. De reste även flitigt till Frankrike för att träna under Raymond Cocatre som var en stor influens hur den svenska ju-jutsun kom att utvecklas. Ingemar är en av landets mest erfarna och omtyckta instruktörer med bla 25 års instruktion på påsk och norrlandsläger. Han tävlade under denna period framgångsrikt och har bland annat 5 EM-guld och SM-guld som främsta meriter. Han har även varit coach för det svenska landslaget i många år och under 80 och 90 talet coachade Ingemar fram ett flertal världsstjärnor.

Under flera år grodde tanken på att skapa ett tränings och graderingsystem som bättre passade det som vi och våra elever tycket var roligast. År 1997 tog dessa planer form i systemet Sport Ju-Jutsu som utarbetades av Ingemar och hans främsta elev, Ricard Carneborn. Stilen Sport Ju-Jutsu växte snabbt och finns nu organiserad inom Dynamix Fighting Sports. När klubben bytte träningssystem växte även klubbens medlemsantal mycket snabbt.

Klubben växte och behovet av en egen lokal växte sig starkare. Efter flera års letande hittade vi i sep 2004 en gammal industrilokal vid Nacka gymnasium och kunde tack vare stöd från Nacka kommun renovera den och inviga Nacka Dojo -Kampsport & Gym i jan 2005. Lokalen låg på griffelvägen 17 och var på 400 kvm med 6 meter i takhöjd och en träningsyta på drygt 160 kvm. Vi byggde även en rymlig läktare för publik och ett litet gym samt omklädningsrum och bastu och vi la ned mycket resurser på att skapa en härlig och fräsch träningsmiljö.

Ricard Carneborn som tränat i klubben sedan 1986 och instruerat sedan 1990 anställdes år 2005 som sportchef. Ricard som tävlat i landslaget i 10 år hade dels idrottslig framgång samt en utbildning från Bosön idrottshögskola som grund för att leda klubbens arbete vidare med en profesionell inställning.

År 2006 bytte klubben namn till Nacka Dojo. Namnet speglade vår verksamhet bättre då vi nu erbjöd en stor blandning av olika idrotter och träningsformer. Vi valde att behålla vår japanska historia i namnet då ordet dojo är japanska och syftar ofta på en plats där man tränar eller lär sig någonting. Klubben växte nu väldigt snabbt i de nya lokalerna och på bara tre år blev vi närmare 700 medlemmar. Behovet av mera yta infann sig även i dessa lokaler.

Den 17 augusti drabbades lokalen på Griffelvägen av en kraftig översvämning och vi tvingades evakuera till Skuru där vi nu har flyttat in permanent. Vi har nu ett eget hus på 1200 kvm och kan erbjuda 2 st stora dojos på vardera 200 kvm samt styrketräningsavdelningar, omklädningsrum, bastu, shop, behandlingsrum och café.