Torkel Rauge och Simon Sköld

Torkel Rauge och Simon Sköld

Muaythai, eller thaiboxning som det också kallas är en kampsport från Thailand där man tävlar i fullkontakt. Thaiboxning är en hård och enkel tävlingssport med rötterna i Thailand.

Kampsporten har sitt ursprung från den forntida thailändska arméns närstridssystem, Muay Boran. Självförsvar, vapen och så vidare har dock skalats bort under åratal av hårt urval då stilen optimerats för ringen och de tävlingsregler som gäller i dag.

Till skillnad från många andra kampsporter har thaiboxningen tämligen få och enkla tekniker. I stället för att lära sig fler och fler tekniker slipar thaiboxarna sina grundtekniker, sin fysiska kondition och tekniska finesser med hjälp av löpning, säck, mitts och sparring. Inför match kan en thai-boxare på elitnivå träna två gånger om dagen, sex dagar i veckan.

I Thailand går en thaiboxningsmatch fem ronder gånger 3 minuter och reglerna tillåter slag, sparkar, kast, knän och armbågar. Fightern har då handskar, tandskydd och suspensoar.

I Thailand omges tävlingarna av ritualer, som att de tävlande framför en dans före matchen som sedan ackompanjeras av thailändsk musik. Denna dans kallas wai kru eller ram muay. Under dansen har thaiboxarna en huvudbonad som kallas för Mong kong på sig. Dansen som utförs syftar dels till att driva bort onda andar, dels till att hedra sin tränare. Dansen kan se olika ut beroende på vilket camp man tävlar för. De flesta campen har oftast sina egna wai krus och de kan variera mycket i utseende.


Här i Sverige utövas thaiboxning i tävlingsform utifrån gällande tillstånd beviljat av Länsstyrelsen.

I Sverige finns det allt från diplommatcher och D-matcher med kortare ronder där boxaren har kampväst, huvudskydd, benskydd och tjocka handskar och inte får gå med full kraft eller orsaka knockout till A-klass-matcher där upplägget är i princip som det i Thailand, med undantag för armbågarna.

Armbågar har varit tillåtna i Sverige och tillämpades då i a-klass-fighter, men 2006 antogs lagen om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher och då försvann armbågarna som tillåten teknik. Hösten 2010 fick SMTF (Svenska Muay-Thai förbundet)  tillstånd att sanktionera armbågar för vissa matcher under specifika kriterier och SMTF jobbar nu vidare på att få tillbaka armbågarna, så att  SM-finaler kan gå med samma tekniker som boxarna får använda när de sedan tävlar i internationella mästerskap.

SMTF jobbar för att främja utvecklingen av thaiboxning i Sverige och månar samtidigt om att boxarna ska kunna fightas under säkra förutsättningar.

 

Thaiboxning på Nacka Dojo

Kruth

Jörgen Kruth, världsmästare i thaiboxning och en av Sveriges bästa kampsportare genom tiderna.

Nacka Dojo startade med Thai-Boxning som idrott på schemat våren 2013.


Regler kring träningen:
– Kom i god tid, vi släpper inte in elever på mattan som kommer försent.
– Säg alltid till din instruktör om du behöver lämna mattan av någon anledning.
– Lyssna alltid på din instruktör och gör den övning som du blir instruerad.
– Visa hänsyn till dina träningskompisar både på och utanför mattan.
– Du skall alltid ha fräscha och rena träningskläder och det är inte tillåtet att träna i saker som luktar illa eller är smutsiga.

Utrustning som behövs:

– Boxhandskar
– Benskydd
– Tandskydd
– Susp
(dessa artiklar ingår i vårt startpaket för Thaiboxning)

 

Här är en highlightfilm med en av världens bästa thaiboxare, Buakaw

Thaiboxning JR 12-14 år

Vi erbjuder träning för ungdomar 12-14 år i Thaiboxning.

Thaiboxning för juniorer är upplagd för att stimulera rörelse, leklust och inlärning i en trygg miljö. Vi lär ungdomarna slag, sparkar och knätekniker samt clinch och kast. All träning bygger på ungdomarnas naturliga rörelseglädje så vi har fartfyllda träningar med mycket energi. Träningen för Thaiboxning JR sker på ett säkert sätt och vi är väldigt noggranna med säkerhet och disciplin.

Thaiboxningsträningen är ett mycket bra val av aktivitet då vi tränar hela kroppen och träningen ger många färdigheter både för balans och koordination. Träningen bygger även upp självförtroendet och vi lär barnen att det inte är farligt att kämpa och att bli svettig.

Utrustning som behövs:
– Shorts
– En Nacka Dojo t-shirt
– Boxningshandskar
– Benskydd
-Tandskydd
– Susp för killar

Vi säljer all utrustning i vår shop och har mycket bra priser.

Regler kring träningen:
– Kom i god tid, vi släpper inte in elever på mattan som kommer försent
– Säg alltid till din instruktör om du behöver lämna mattan av någon anledning
– Lyssna alltid på din instruktör och gör den övning som du blir instruerad
– Visa hänsyn till dina träningskompisar både på och utanför mattan
– Du skall alltid ha fräscha och rena träningskläder och det är inte tillåtet att träna i saker som luktar illa eller är smutsiga

Till föräldrar:
– Det är inte tillåtet att fotografera under träningen om inte instruktören har tillfrågats först
– Vi förstår att ni är nyfikna på vad ert barn gör och det är ok att sitta med och titta de första gångerna men sen rekommenderar vi er att göra någonting annat under träningen. Vi erbjuder alla föräldrar att istället träna själva på vårt gym under tiden barnen tränar. Mera information finns i vår reception.