Hon tränar och tävlar i ju-jutsu, karate och BJJ. I de två första sporterna har hon dessutom en plats i landslaget. Just nu är siktet inställt på ju-jutsu-VM i Rotterdam. Målet är att stå överst på pallen.

Tio timmar på mattan
Hur mycket måste man träna för att nå dit Linda har nått och hur kombinerar man en satsning på elitnivå med livet utanför dojon. Det är två av de frågor som vi har bett Linda att svara på.

– Jag tränar för det mesta sex dagar i veckan och min ambition är en träningsdos på över tio timmar. Vissa perioder blir det mer och inför en formtoppning något mindre, berättar Linda.

Under tävlingssäsongen är det träningen på mattan som tar den mesta tiden. Då blir det inte mer än en timme styrketräning och en timme konditionsträning i veckan. Däremot så kör Linda skadeförebyggande styrkeövningar i samband med alla ju-jutsupass.

Linda ser inga problem med att träna och tävla i tre olika kamsporter. Ju-jutsun har gett henne en bra grund att stå på plus att hon tycker varje sport har sin charm.

– Jag gillar intensiteten och rörelsen i ju-jutsun, den sköna segheten i kroppen efter ett tuff BJJ-pass och precisionen och kontrollen i karaten, säger Linda.

Balansen i livet
Att hitta balans i livet är hennes motto och där är träningen en viktig del. När hon under en period gjorde ett längre träningsuppehåll tog arbetet som jurist på Tullverket istället överhanden. En viktig person i den del av Lindas liv som varken har med träning eller arbete att göra är hennes man. Han bidrar mycket till att skapa den balans hon eftersträvar och han är (än så länge) förstående och accepterar att det just nu är tävlingssatsningen som kommer i första hand.

Kampsportförebilder
För att orka med en satsning på elitnivå krävs såväl envishet som vinnarinstinkt. Något som Linda själv anser vara två av hennes styrkor som kampsportare. Men det behövs även förebilder och inspirationskällor. Carlos Romero, som var hennes första instruktör när hon för drygt 15 år sedan började träna ju-jutsu i Kalmar, har en särskild plats i hennes fighterhjärta. Andra personer som betytt och betyder mycket för hennes utveckling är Anna Dimberg, Ingemar Sköld och på senare tid Ricard Carneborn.
 
Bästa kampsportminne
En obligatorisk fråga i en intervju som denna brukar vara vilket som är det roligaste kamsportminnet. Lindas svar tror jag avslöjar hemligheten bakom att hon orkar lägga ner så mycket tid på ju-jutsu och varför hon alltid är så glad när hon kommer till dojon för att träna. Hon kan nämligen inte bestämma sig för om det roligaste minnet är graderingen till svart bälte, EM-bronset förra året, att träna BJJ i Brasilien eller att instruera på sommarlägret i Varberg.

Allt som har med ju-jutsu att göra är roligt, enligt Linda. Om vi ställer samma fråga till henne om en dryg månad hoppas vi att svaret blir; VM-guldet i Rotterdam.

LYCKA TILL LINDA!

Intervju av Lars Pyk, Pressansvarig