Simon Sköld vann sin match på MMA galan Superior Challenge i Helsingborg mot engelsmannen Salih Kulucan i första ronden på en armbar. Läs Ricards tankar kring matchen, MMA på klubben och arbetet med att matcha en MMA fighter.

Jag skriver detta dagarna efter Simons vinst på Superior och det känns passande att berätta lite om Simons karriär fram till nu, hur vår MMA har sett ut och mina tankar kring MMA på klubben.

Simon-Superior X på buren

Bild från MMA Nytt och fotograf Micha

Simon kom till oss på Nacka Dojo med en framgångsrik bakgrund från Karate, provade Sport JJ men förälskade sig i MMA. Vi hade då haft MMA ett antal år som träningsform och tävlat en del i shootfighting men utan något egentligt fokus. Jag höll i mycket av den renodlade MMA träningen tillsammans med Michael Alpäng. Vi hade sedan ett bra team av grapplingtränare med Ralf Carneborn i spetsen. Simon tävlade i shootfighting med framgång och blev uttagen till miniserien Kimura Talent där vi hade otroliga fyra deltagare av totalt 8 st (James Kytösaho, Elias Sivard och Mehdi Riahi kom också med). Simon tog sig till final men förlorade mot den betydligt tyngre Andreas Ståhl, som nu är i UFC.

Simons erbjöds för sin övertygande insats i Kimura Talent en match under pro MMA regler på Hovet 2010 mot Nicklas Bäckström. Matchen var ett treronders krig som likaväl skulle kunna tagit slut i första ronden då Simon gjorde en fantastisk start och tog ned Nicklas till mount direkt i inledningen. Men där det fanns mängder av  vilja och fysik saknades det färdigheter i markkampen och matchen avgjordes till slut till Nicklas fördel i samma position som kunde gett Simon segern 15 minuter tidigare. Den matchen var speciell och starten för riktig MMA för oss och för Simon och jag tror den var väldigt viktig för Nicklas också som nu är  obesegrad i 7 matcher.

 

Matchen därefter blev en tråkig poängförlust mot Kristoffer Källgren på The Zone galan.

Simon fick en minuspoäng i första ronden efter en upkick som gled upp mot ansiktet och blev sedan fasthållen mot buren eller på marken i tre ronder. Jag kommer än idag ihåg känslan av frustration både från Simon och mig och Micke som coacher och den kvällen var tung. Blev Simon proffs för tidigt? Vad saknas i vår träning? Många frågor och rätt dåliga svar. Jag kände dock att det skulle lossna och vi kämpade på mot nästa match. Som fighter och även som coach har man inte bara prestationen att ta hänsyn till utan även ett record att vårda. En fighter med fler förluster än vinster är svårare att matcha. Micke tröstade dock med att BJ Penn då hade 11 förluster så visst kan man nå toppen även med förluster. Vi krigade på!

 

Första segern kom mot Eirik Digre på nästa The Zone gala och där visade Simon sin explosivitet och avslutade Eirik precis som Vitor Belfort slog ut Wanderlei Silva. Första vinsten var ett faktum och vi fick ny energi och tränade på ännu mer.

Efter denna vinst kom en tung poängförlust på en konstig gala i England mot Kevin Donnely där det visade sig vara väldigt svårt att vinna som ”utlänning” och frågorna dök upp igen. Simon har alltid haft lätt för den stående kampen pga av sin bakgrund från karaten. Timing och förflyttningar fanns redan på plats, utmaningen var att använda detta till att få honom till en fullkontaktsfighter och vi jobbade mycket med att få ned hakan och plantera fötterna i marken när han slog. Simon fick mycket hjälp utifrån av erfarna thaiboxare som Rickard Nordstrand, Jorge Hernandez mfl och fullkontaktsteknikerna började att komma. Det som dock var svårare var markkampen där det inte gick lika lätt.

Jag är väldigt stolt över vår BJJ på Nacka Dojo, vi har lång erfarenhet, bra struktur och många duktiga utövare och instruktörer. Jag och Ralf tillsammans med övriga grapplinginstruktörer kämpade med att utveckla Simons markkamp och sakta men säkert började han plocka upp det hela. Men precis som för många andra så tenderar man att göra och träna det man är trygg med eller har en fallenhet för (det är ingen slump att de som är naturligt rörliga också gillar att stretcha) och Simon la ned mer tid stående än på marken och det var länge hans akilleshäl.

I oktober 2012 var det dags för Superior Challenge igen och Simon matchades mot Michel Ersoy, en annan lovande kille i Team Superior som även Simon tillhör. Förberedelserna var ok men vi hade precis drabbats av vår vattenskada och mitt fokus låg i att rädda vår verksamhet och Simon fick sköta mycket av planeringen själv. Vi fick ihop en liten gameplan som förmodligen förvånade Michel och Simon tog ned Michel om och om igen och tog en säker poängseger vilket var precis vad som behövdes.

 

De två efterföljande matcherna vill vi bara ha ogjorda. Två matcher, två finnar, två heelhooks, knappt svettig. Med facit i hand borde vi kanske inte tackat ja då finnarna är stenhårda och det krävdes mera förberedelser inför dessa matcher än vad vi kunder erbjuda just då.

Den MMA grupp vi hade runt Kimura Talent tiden hade vi nu tappat och Simon var ganska själv i sin satsning vilket vi alla kände av. Vi har alltid kunnat erbjuda bra och strukturerad träning och tuff sparring i de olika delmomenten men vi har saknat en grupp likasinnade galningar. Nu hade vi dock börjat etablera oss i huset och den vision jag alltid haft om ett hus fyllt av fighters och kunniga instruktörer började växa fram.

Musse ringde en dag och frågade en del om Simon och om de fick komma ut och träffa Simon samt kolla på våra lokaler. Det hela resulterade i att Simon blev en av deltagarna i SVT serien Slå han på käften och ett TV team följde nu honom många timmar i veckan. Allt skulle leda fram till Simons match på Superior Challenge i Göteborg i slutet på 2013.

 

Simon och Martin

Simon och Martin efter ett av träningspassen inför match

I vår strävan att skapa ett av Europas främsta hus för kampsport anlitade vi Martin Lidberg som instruktör. Martin som förutom att vara världsmästare i brottning också är en mental coach av högsta klass började nu att jobba med Simon inför matchen. Det gav snabba resultat och Simon växte både som människa och fighter. Alla förberdeler gick enligt plan fram till ett thaiboxningspass två veckor innan galan. Ett knä över höften skapade en intramuskulär blödning och ville inte ge med sig. Vi försökte in i det sista men efter ett sista testpass på onsdagen i tävlingsveckan med Martin tvingades vi ta det tunga beslutet att ställa in matchen. Eftersom som Slå han på käften fortfarande spelade in fick vi dock åka ned och fortsätta som om ingenting hänt och det var en mycket märklig tillställning där vi fick låtsas att Simon skulle gå matchen och även spela in material som att vi var på plats för att fightas. Stor eloge dock till Musse, Josefine och övriga på SVT som var mycket förstående och verkligen respekterade Simon känslor. För känslor fanns det gott om och jag kan bara föreställa mig hur han kändes när han satt i publiken och såg ”sin match” närma sig. När den tänkta matchen var gjord så sa Simon, -nu känns det bättre för nu finns det ingen match att gå längre och då kände jag att fokus påbörjades inför den match han nu precis vann.

 
Vi fortsatte att bygga på MMA strukturen och Jörgen Kruth kom in som thaiboxningsinstruktör. Thaiboxningen hade vi startat redan i förra lokalen och nu med de nya ytorna och en del omständigheter på andra klubbar runt om i Stockholm gjorde av vår thaiboxning fullkomligt exploderade. Vi hade nu två av Sveriges främsta kampsportare genom tiderna på plats i huset och detta skapar en fantastisk träningsvecka för alla som vill satsa på MMA eller annan träning. Tillsammans med våra sedan tidigare skickliga instruktörer kunde vi nu erbjuda ett riktigt bra upplägg för Simon och kombinerat med väldigt bra sparring någon dag i veckan på bland annat All Stars hade nu Simon bästa förutsättningarna i en trygg miljö han trivs och känner sig hemma i blandat med utmanande sparring. På tal om All Stars så är jag imponerad över deras framfart och med Alex som fixstjärna och en så dedikerad huvudtränare som Andreas verkar det mesta gå deras väg. Det är väldigt bra för svensk MMA med ett sådant powerhouse och jag/vi har inga planer på att ta upp kampen. Men alla kan inte träna på All Stars och jag känner att vi är ett mycket bra alternativ för den som vill få mycket tid och resurser och tränas av några av Sveriges främsta tränare.

Jörgen sparkar low kick

Jörgen sparkar, Fredrik fotograf fotar

När vi väl fick klart med en motståndare till Simon (fyra stycken tackade nej direkt) så kändes det riktigt bra. Nu kunde vi fokusera på en gameplan och jag tittade på Salih Kulicans videor över hela påsken och slipade på en plan. Jag och Ralf gick igenom grappling scenarior med Simon och inför denna match gjorde Simon det han inte riktigt gjort tidigare, han kom på alla grapplingpass han kunde. Simon och Ralf fick många timmar ihop på kvällspassen och jag tog hand om luncherna och vi nötte och det började både kännas och synas på mattan. Så att Simon nu vann på en armbar förvånade inte mig och Ralf så mycket, mest Simon tror jag 🙂

Att vara huvudansvarig för Simons MMA satsning är ganska okomplicerat då han är otroligt dedikerad som idrottare. Jag behöver aldrig vara orolig för att han inte ska klara vikten eller missa att lämna in sina blodprov eller liknande. Jag försöker alltid utbilda våra aktiva i vikten av att ha ordning och reda och inte lämna något åt slumpen i sin elitsatsning. Simon och Sara Widgren är två av de bästa jag haft genom de dryga 15 år som jag jobbat heltid med kampsport och hjälpt fighters. Simon klarade sin viktnedgång från ca 72 kg till -66 prickfritt och var pigg och stark på tävlingsdagen och det syntes direkt i buren att han var den starkare. Vi hade en mycket bra uppvärmning och skön stämning i omklädningsrummet. Första matchen Simon gick på Hovet mot Nicklas hade jag med mig en högtalare i omklädningsrummet och när jag nämnde det för Simon så märkte jag på svaret att det hade varit uppskattat. Sagt och gjort, iväg till Mediamarkt för att skaffa en högtalare och efter lite letande blev det en riktigt bra rackare som nu höjde stämningen ordentligt i det annars ganska tråkiga och tysta omklädningsrummet. Vi har hittat en bra rutin för uppvärmningen och denna gång blev den extra lyckad med bra timing. Det kan vara en av de mest otacksamma uppgifter vi har som coacher, att ouppvärmd värma med en MMA fighter som snart ska gå match. Den sista avslutande sparken kändes ett tag…:)

Ralf och Dennis gjorde ett grymt bra jobb och tillsammans var vi ett bra team. Vi hade gått igenom vem som skulle göra vad i rondpausen men så när uppvärmningen var klar och vi stod klara så sa jag till Dennis och Ralf att vi kommer inte behöva gå in där för jag tror han avslutar honom i första ronden…

Winning team-Superior X

Bild från MMA Nytt och fotograf Micha

Nu tar Simons karriär ny fart och vi siktar på en ny match efter sommaren. Fram tills dess blir det att tävla i grappling och andra discipliner och skapa ännu bättre förutsättningar i huset. Om du vill satsa på MMA eller annan idrott är tycker jag du ska komma och besöka oss, vi har en tryout lördagen den 24 maj klockan 10.30 där vi letar efter nya talanger, välkommen 😉

 

Mvh Ricard Carneborn
Sportchef och instruktör