Carolina Wärn fyller 12 år i mars och tränar Brasiliansk Jiu Jiutsu här på Nacka Dojo. Elina har fått intervjua henne om livet på mattan, tävlingar, att vara tjej i sporten och om livet och framtiden.

 

Carolina längst till vänster på en bild från NOC 2012.

Carolina längst till vänster på en gammal bild från NOC 2012.

Hur länge har du tränat BJJ?
Ganska länge, jag kommer inte riktigt ihåg. Jag har gult bälte med ett streck, så jag måste ha graderats 6 gånger i alla fall. Fast en gång dubbelgraderades jag. Kanske tre år.

Hur är det på passen?
Jätteroligt! Vi har jättebra tränare som visar allting väldigt tydligt, och de brukar komma och hjälpa oss även om man inte bett om hjälp.

Hur mycket har du tävlat i BJJ?
Ganska mycket. Jag har varit med tre gånger på Nordic, två gånger på Swedish och flera småtävlingar. Jag lär mig väldigt mycket när jag tävlar, och jag vill bli bättre så jag kan vara med i större tävlingar. Jag tävlar för att bli bättre.

Hur bra vill du bli?
Typ som Maxine. Jag vill tävla i VM och EM som hon har gjort.

Måste man tävla?
Nej. Det finns flera i vår grupp som inte gör det. Det är bara om man vill.

Vad gör du när du inte tränar?
Inte så mycket. Pluggar och träffar kompisar och så. Det bli mycket träning. I familjen är det jag, mamma och min lillasyster som alla tränar BJJ.

Hur började du träna BJJ?
Min mamma började träna Sport Ju Jutsu, och då började jag också. Sen började hon på BJJ, och jag med. Det är jätteroligt, man lär sig nya saker varje pass, och hinner bli ordentligt bra på saker som man behöver träna på.

Tror du det är skillnad på att vara tjej när man tränar?
Nej. Det är nästan samma sak som om man varit kille, fast det drar lite mer i håret. Fast det gör det ju i för sig på långhåriga killar också.

Vilken blir din nästa tävling?
Nordic Open Cup 8-9 mars. Jag försöker få min lillasyster att vara med också.

Hur gör ni när det kommer nya personer och tränar med er?
Vi rullar alltid snällt med dem. Och hittar sätt att uppmuntra dem på. När vi står i omklädningsrummet sen brukar jag alltid säga ”vad bra du körde!”. Och försöker se till att berätta för dem när de gjort något bra.

Jag tycker fler personer borde våga prova Brasiliansk Jiu Jiutsu. Det blir roligare träning när vi är fler. Man blir snabbt kompisar här, och vi som tränar är som ett enda stort kompisgäng.

Tack  så mycket Carolina, och stort lycka till på Nordic Open!