Detta är MMA – Mixed Martial Arts

648 före Kristus infördes Pankration på det Olympiska programmet. Pankration var en blanding av grekisk boxning och brottning. Pankration blev snabbt den populäraste grenen i de Olympiska spelen och i den grekiska världen. Stående kamp med slag var vanligt men de flesta matcherna avgjordes i markkamp där både olika typer av lås och slag var tillåtet.

Modern Mixed Martial Arts (MMA) har sitt ursprung i Vale Tudo (få regler) matcher som blev populära i Brasilien från 1925 och framåt. Sporten blev känd internationellt 1993 i samband med Ultimate Fighting Championship 1 (UFC).

MMA täcker alla distanser av obeväpnad kamp och är inriktat på sparring och tävling. Målet är att ha så få regler som möjligt men fortfarande säkerställa att allvarliga skador inte inträffar. De stilar som bidragit mest med tekniker till MMA är boxning (inklusive kickboxning och thaiboxning), brottning (fristil och grekisk-romersk stil) och Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ). De flesta MMA-fighters kan inordnas i en av tre nedanstående kategorier:

Markfightern, vars mål är att ta kampen till mattan och försöka i markkampen få in någon typ av lås på motståndaren så att denne ger upp. Markkfightern är det närmaste man kommer en ren grappler inom MMA. Denna taktik kallas ibland ”mission submission”.

Brottaren, vars styrka är nedtagningar och har vanligtvis en strategi att ta ner motståndaren och inta en dominant position och slå ut motståndaren. Denna taktik kallas vanligtvis för ”ground’n pound”.

Boxaren, vars mål är att hålla kampen stående för att vinna på knock-out. Boxaren försöker kontra nedtagningar med så kallad sprawl. Denna taktik kallas vanligtvis för ”sprawl’n brawl”.

Inom MMA tävlas det i fyra olika former:

MMA – Dessa regler tillåter slag och sparkar både i den stående kampen såväl som markkampen. Matcher är 3 ronder långa och tunna handskar och inga benskydd används. Detta gör tävlingsformen till den tuffaste och är endast lämpligt för avancerade amatörer och proffs.

Amatör MMA – Dessa regler tillåter slag och sparkar i den stående kampen såväl som i markkampen (mycket likt Pro MMA). Matcherna är 2 ronder långa och samma utrustning som i shootfighting används (tjockare grapplinghandskar och benskydd). Denna tävlingsfor passar bra för avancerade amatörer.

Shootfighting – Reglerna tillåter slag och sparkar stående men inte i markkamp, där ingår endast brottning med lås. Matcherna är 1 rond långa och tjockare grapplinghandskar och benskydd användsDenna regeltyp passar bra för amatörfighting.

Submission Wrestling – Reglerna tillåter inga slag och sparkar alls utan målet är att låsa ut sin motståndare med olika typer av lås. Dessa regler används vanligen för nybörjare men det finns även avancerade tävlingar och SM, EM och VM i submission wrestling.
Alla pass innehåller mycket sparring i de olika formerna och för de som tränat länge eller vill tävla erbjuds tävlingsförberedande träning.

Utrustning som behövs:
– Nacka Dojo rashguard (eller annat märke) (Det är INTE tillåtet att träna i t-shirt)
– Nacka Dojo shorts (eller annat märke)
– Tandskydd
– Susp
– Boxhandskar

Regler kring träningen:
– Kom i god tid, vi släpper inte in elever på mattan som kommer försent
– Säg alltid till din instruktör om du behöver lämna mattan av någon anledning
– Lyssna alltid på din instruktör och gör den övning som du blir instruerad
– Visa hänsyn till dina träningskompisar både på och utanför mattan
– Du skall alltid ha fräscha och rena träningskläder och det är inte tillåtet att träna i saker som luktar illa eller är smutsiga


Åldersgräns:
Det år man fyller 15 år och uppåt

Gör en intresseanmälan