I helgen arrangerades Ju Jutsutävlingen German Open och vi hade fantastiska resultat med två guld och ett silver!. Klicka läs mer för att se resultaten och Joakim Vistams rapport.

German Open – Ju-Jutsu Fighting och Ne-Waza

Årets German Open var välbesökt med 21 deltagare från Sverige och totalt ca 700 fighters fördelat på två dagar. För landslagets fighter så gällde det att slipa formen inför VM i Thailand i november eller att ta sista chansen och kvalifisera sig till VM. För andra så var det internationell debut för att förbereda sig för en möjlig landslagskarriär. Underbart och se beslutsamheten och glädjen över att tävla. Positiv inställning och en förmåga att vända nervositet till prestation var det utmärkte sig hos våra fighters. Här kommer en kort summering för var och en.

Fredrik Widgren -77 kg Senior fight: GULD, Freddan är som bekant redan en av de bästa i världen och hade på sin sida av stegen både Max Ryssel Tyskland och Sebastian Marty Frankrike. Freddan gick gick två matcher med vinst på fullt hus, Ippon i alla delarna och fick möta Ryssel i Semi, Grym match och vinst. Sedan  mycket övertygande vinst mot Reichert i finalen. Att Freddan kan köra så bra i en tuff träningsperiod är en gåta och jag tror på Freddan i Thailands VM.

Rasmus Nolbratt -69 kg U21 Ne-Waza: GULD. Rasmus var så stabil och har utvecklat sin jujutsu enormt. Vi vet att han är stark, vi vet att han har teknikerna, att han orkar men nu har han dessutom lärt sig tålamod och att värdera sina tillfällen. Det gör att motståndarna får få chanser att agera på det sättet de själva vill. Två grymma matcher där Rasmus vann på avklapp och i finalen mötte Kwolek från Polen upp. Han såg sjukt stark ut och hade vunnit sina tidigare matcher klart. Rasmus sa att han var nervös men det syndes inte. En dominerande seger med 15-2 till Rasmus och en välförtjänt biljett till Senior VM i Thailand var bärgad. Grattis!

William Seth-Wenzel -85 kg Senior fight: SILVER. William är den som haft den brantaste utvecklingskurvan av alla under den senaste tiden. Gick fram genom turneringen mot bra motstånd med tre/fyra vinster för att i finalen möta en stark motståndare från Danmark, Mikkel Willard. Mikkel som för ett år sedan avslutade en match dem imellan ganska snabbt hade nu stora problem med att knipa guldet. Wille är på väg och i VM har han alla möjligheter att vara med och kriga om medaljerna.

Isabelle Vistam -62 kg Senior fight: Isabelle tar ett nytt kliv i sin karriär och efter U21 VM guldet i Aten i -55 kg bestämde vi att hon går upp en klass och tävlar numer i den tuffa -62 klassen som senior. Isabelle möter en lång tyska i första matchen och klarar av mycket bra när första nerverna släppte. Nästa motståndare är Mandy Sonneman Tyskland som vunnit allt i -55 senior. Isabelle gör en av sina bästa matcher och visar ingen respekt, förlorar men vinner en stor del självförtroende. Sedan återkval i två matcher och vinner en och förlorar sedan mot en Slovenska, så ingen medalj den här gången. Det ser mycket bra ut inför VM och med rätt lottning kan allt hända.

Zacharias Sköld -69 kg U21 fight: Zacke går som vanligt in helt öppen för att tävla och med inställningen, -Det här skall bli kul! Därmed så tar han i många stunder fram en förmåga som jag vet att han har. Det spelar ingen roll vem han möter. Klockren yako som ger poäng och en Uchimata som är från instruktionsboken. Zacke gick fyra matcher och vann två och förlorade två och missade tyvärr bronsmedaljen. Kommer inte ihåg motståndarna då jag fick hjälp av Wille och Freddan med coachning. Första året i U21 och mycket bra matcher som ger bra förutsättning att kvala in till U21 VM i Spanien i Mars.

Fanny Seth-Wenzel -63 U18 fight: Det känns som Fanny har kört U18 under en längre tid, men det är faktiskt hennes första år. En stor tävlingserfarenhet och en förmåga att höja upp energin i viktiga matcher gör att Fanny alltid utmanar även de bästa i sin klass. Fanny fick gå många matcher med tre vinster och två förluster. Förlust i kvartsfinal mot Brugge från Holland som är i toppen av klassen. Ändå bjöd Fanny på bra motstånd. Fanny krigade sig till en bronsmatch mot en slovenska som hon var nära att vinna. 14-13 till Slovenien när det är 30 sek kvar. Fanny cirkulerar och försöker få ett läge för en Ippon när domaren vid 15 sek kvar bryter, varnar Fanny för passivitet och ger Slovenien segern, Otroligt! Trots missad medalj en mycket bra insats av Fanny.

Sid Ros -U18 -73 fight: Sid gör sin debut i internationella sammanhang och får i sin första match möta en riktigt lång motståndare från Tyskland, annorlunda jujutsu där Sid har lite för bråttom och blir för ivrig. I andra matchen så hittar Sid sin fighting som han har i sig och på slutet är teknikerna och tajmingen där, förlust men en stor lärdom. Där Sid om han själv vill har en god chans att i framtiden vara med och kriga om medaljer och landslagsplats.

Rasmus Leine -U18 -55 kg fight: Även Rasmus gör sin internationella debut och går in med rätt inställning och tar fina poäng i del 1. Bra tajming i slagen och bra rörelse. Som alla våra fighter som debuterar så får man lära sig den hårda vägen att judoträning är ett krav för att hävda sig bland de bästa i världen. Rasmus har stor vilja och jag tror att vilja och uthållighet är avgörande för att nå sina mål. Om målet är landslag, medaljer mm, så tror jag Rasmus hamnar där.

 

Från klubben var även förbundskapten Michael Kuntz på plats, tack för att du fixar allt som behövs och att du är en grym reskompis. Anders Nolbratt skötte coachning av Ne Waza och Clabbe Seth Wenzel och Mats Leine skötte vår hejarklack med bravur. Tack för att ni ta er tid att åka och stötta oss.