Stina är ansvarig tränare för fyspassen för ungdomar på onsdagar. Vi har fått intervjua henne om hennes bakgrund inom tennis och löpning och vad de gör på onsdagspassen. Klicka ”Read More” för att se hela intervjun.

Vad har du för idrottsbakgrund?
När jag var 9 år började jag spela tennis och gjorde det tills jag var 16 år. Jag tränade som mest fyra pass tennis och ett fyspass i veckan och spelade seriespel på helgerna. Våren i 8:an gick jag ner till Enskede IP och frågade Hammarby friidrott om jag fick vara med och träna i deras ungdomsgrupp. Det är ett av de beslut som påverkat mitt liv mest och fortfarande gör. Löpning tränade jag på elitnivå under sex år från 15 års ålder till 21.

Vad var ditt mål med träningen?
Mitt mål med tennisen var att hela tiden bli bättre och utvecklas tekniskt. När jag började med löpning var det för att jag skulle få bättre betyg i idrott, men det visade sig att det skulle ha inverkan på hela mitt liv. Mitt andra mål var att få komma med till inomhus SM (IUSM) för ungdomar, nästa blev att bli antagen till Löpargymnasiet och få möjlighet att få satsa helhjärtat på min sport och i och med det även försöka bli bäst i Sverige.

Hur gick det?
Jag fick följa med till IUSM i Göteborg och kom 2:a. Kommer fortfarande ihåg sista kurvan och känslan när jag stiger upp på prispallen, det var lycka. Jag kom in på Löpargymnasiet och hade tre väldigt bra år med toppar och dalar. Tyvärr utvecklades jag inte så mycket som jag hoppats på, så här efteråt kan jag ju se att jag behövde byggas upp för att senare kunna skörda frukterna och att nästan alla tjejer har flera år där man inte går fram så snabbt som man önskar då kroppen ändrar form och blir tyngre. Efter att jag tagit studenten fick jag erbjudande om att åka och tävla för ett universitet i USA, vilket jag gjorde. Där stannade jag i 1 ½ år. Det var 1 ½ år av träning, tävling och nya erfarenheter som jag har nytta av än.

När jag kom hem lyckades jag kvala in till utomhus SM för K22 och sprang där personligt rekord på 1500m. Jag fick en ny tränare och träningen gick bättre än på mycket länge, äntligen började all uppbyggande träning ge resultat. Samtidigt hade jag börjat på Kemistlinjen vid Stockholms Universitet och slets mellan att satsa helt på min idrott eller dra ner på idrottandet. Det var ett svårt beslut men jag visste att jag tyvärr aldrig skulle kunna bli bäst i världen och jag hade fått ut så mycket mer av min talang än jag vågat hoppas den dagen jag gick ner till IP för att testa så jag valde att sluta.

2011 kände jag att jag ville börja träna igen lite mer på allvar och anmälde mig till ett maraton. Det gick hyfsat. Men sen en dag hösten 2012 när jag var och klättrade råkade jag ha av mitt främre korsband. Jag började då med rehab dels före operationen och fortsatte med den efter operationen i över ett år och för mig blev det en vändpunkt. Jag hittade tillbaka till idrotten och den härliga känsla som fyller kroppen när jag har fått kämpa och ta i.

Jag har nu provat på Brasiliansk Jiu Jitsu som verkligen är en spännande utmaning och vi får se vad som händer framöver men att träna har åter blivit en stor del i mitt liv och det är jag väldigt tacksam för.

Vad är det för pass på onsdagar som du håller?
Passet på onsdagar är ett fyspass, där vi tränar kondition, löpteknik och styrka.

Vad gör ni och vad är syftet med det?
Först värmer vi upp med ca. 1,5 km löpning i Skuruparken. Efter det kör vi olika övningar för att öva reaktionssnabbhet, explosivitet eller löpteknik. Konditionen tränar vi sen i form av intervaller t.ex. backe, 20 sekunders löpning och sen 10 sekunders vila eller diagonaler över fotbollsplanen. Som avslutning på passet har vi den här perioden kört någon form av styrketräning då vi använt kroppen eller medicinbollar som motstånd.

Vad har du för plan framåt med onsdagarna?
Vi kommer att vara ute några veckor till sen kommer vi att börja vara inne och träna styrka. Dels med olika banor men även lära oss grunderna i styrketräning med fria vikter och kunna aktivera rätt muskler vid rätt tillfälle.

Vilka kan komma på den träningen?
Alla ungdomar som tränar i klubben som är mellan 12-14 år.

Vad är din roll där?
Jag är ansvarig tränare och lägger upp och planerar passen. En annan rolig uppgift jag har är att planera och genomföra träffar för ungdomarna där vi kommer ta upp ämnen som träning, kost och mentalträning. Jag är även den person som ungdomarna kan vända sig till om de har frågor angående sin träning.

Vad betyder det att vara coach för dig?
För mig att vara coach är att se individerna som jag arbetar med. Att hjälpa dem att hitta sig själva, sina styrkor och svagheter. Mina adepter ska veta att jag lyssnar. Något annat som måste finnas mellan coach och adept är ett gemensamt förtroende för varandra.

Vad är det roligaste med onsdagsträningen?
Att se hur ungdomarna kämpar och hur de peppar varandra. Jag blir extra glad när jag ser hur de vågar utmana sig själva i nya rörelser och övningar.

Hur gör jag om jag vill vara med?
Den som vill vara med är välkommen att möta upp i receptionen. Bra att tänka på är att vi tränar utomhus, så kläder efter väder och en vattenflaska kan vara bra att ha.