I helgens JR EM som arrangerades i Lund vann Fredrik Widgren och William Seth-Wenzel guld i sina respektive klasser. Rasmus Nolbratt vann silver i ne waza. Läs Ricards rapport i denna nyhet

Här kommer en sammanfattning av de rapporter jag fått samt det jag såg live på nätet. Tyvärr kunde jag inte vara på plats mendet fanns gott om Nacka folk som skötte det utmärkt. Helgens JR EM blev en succé både som arrangemang och för de svenska landslaget. Vi hade hela 6 fighters uttagna från klubben och alla gjorde mycket bra matcher. Allra bästa gick det för Wille och Freddan som blev europamästare!

Sedan i början på denna termin har jag haft förmånen att få instruera på teampasset för Sport JJ och BJJ tillsammans med Ingemar och det har varit väldigt kul att ha fokus på detta JR Em. jag har bidragit med specifika moment på marken samt fysträning. Att det skulle gå bra kände hela gruppen men det gick ännu bättre än vad vi hade trott.

Fredrik Widgren

Fredrik Widgren

Fredrik Widgren

Sista mästerskapet som junior och ännu en gång tar han sig till en mästarskapsfinal. Freddan gick tuffa matcher fram till finalen, semin var en riktig rysare men väl i finalen var det bara en sak som gällde och Freddan avgjorde på fullt hus efter en slag, snygg double leg nedtagning och fasthållning på marken. Stort grattis Freddan som återigen visar att han tillhör en av världens främsta JJ fighters.

William Seth Wenzel

Wille
Wille krigade som ingen annan och tog sig till final. I finalen väntade en tuff ryss som slog på allt som rörde sig, gärna och ofta för hårt i ansiktet på Wille. Men Wille ville annat och mewd snygga gyaku tski, och bra grepp i judon red han ut stormen och vann en mycket välförtjänt guld. Nu är Wille igång på riktigt och jag spår en lysande framtid.

Johanna Sand
Tog sig till match om bronset som hon styrde men tyvärr tappade i slutsekunderna mot en fransyska. Johanna visade dock att hon är att räkna med och på VM i höst kommer Johanna vara bättre än någonsin och ta medalj!

Zacharias Sköld
Zacke fick två tuffa matcher som slutade i två förluster mot lite starkare motståndare. Zacke har dock utvecklats väldigt mycket berättade coach Jocke och det har jag sett även på träningarna. Med mera styrka och mer rutin ser vi snart Zacharias på prispallen.

Emil Johansson
Vårt nyförvärv från Växjö tävlade på sitt första mästerskap och gick två matcher. Inga vinster denna gång men Emil har framtiden för sig.

 

Ne Waza

Rasmus Nolbratt skadade sig allvarligt på en ”sparkcykel” några veckor innan EM och tränade inte ett pass BJJ efter det. Rasmus höll igång med den styrketräning som gick och konditionsträning och väl på EM så tog han sig hela vägen till final. Finalen blev en händelselös historia där Rasmus pressade på topp och Polacken med Polens längsta ben vare sig ville eller kunde attackera. Med en domare som förmodligen aldrig vare sig passerat en guard eller försvarat någon blev det som det blev. Rasmus förlorade på en passivitetsvarning som ingen registrerade och både andra domare och polackens coach var överens om att det inte blev rätt. Här ser vi dock Rasmus vinnarinställning då han på frågan om besvikelse efter matchen säger- ”Äh skit i det, jag trodde jag vann när jag pressade på hela matchen. Nu åker vi hem och tränar”. Rasmus är en av de största talangerna vi har inom BJJ/Ne Waza och han kommer att vinna många medaljer i sin karriär.
JREM_Grupp
Ett mästerskap måste duktiga fighetrs, domare och en eldsjäl för att det ska bli bra och det har Ju-Jutsun i Michael Kuntz som jobbat dag och natt med detta och gjort det med bravur! Bra jobbat Micke, nu får du vila ett tag.

Ett lag måste ha en coach och helst en bra sådan och det har vi i Jocke Vistam. Alltid lugn (eller ja nästan) och mycket engagerad. JR landslaget har mycket att tacka Jocke för som outtröttligt åker på nästan alla tävlingar, håller läger och engagerar sig. Krama om Jocke lite extra när ni ser han. Som vanligt står Rob Haans för stort kunnande i sin matchcoaching och han styr Wille och Fredrik till perfekt taktik i deras matcher, bra jobbat Rob!.

En person som aldrig sökt bekräftelse och som aldrig söker rampljuset är den man som vi alla har att tacka för att vi får hålla på med detta är Ingemar (Ingemar är som Zlatan, han skrivs aldrig ut med efternamn). Ingemar har alltid haft förmågan att lyfta fram det bästa i våra fighters och även fast han inte håller lika mycket pass längre så är han en magisk instruktör som sprider trygghet och glädje på sina pass. Vi har avslutat alla pass på onsdagarna med mental träning och det finns ingen som kan leda mental träning så bra som Ingemar. Under våren byggde han starka fighters både mentalt och taktiskt och om det är någon som ska ha extra beröm, mer än våra fighters, så är det Ingemar. Denna gång var han på plats som läkare samt extra coach för våra grymma fighters.

Bra jobbat även till Mia Widgren och Sussi Vistam som agerade sjukvårdspersonal under EM.

Nu laddar JJ laget vidare mot Paris VM den 28-30 November och där är redan Fredrik, Wille och Johanna uttagna!

Stort grattis till er alla!!
(nu lämnar jag datorn och snart landet för att coacha BJJ landslaget på VM i USA. Som vanligt så ses vi snart, på mattan.)

/Ricard, stolt sportchef.

 

Bilder från JR EM