Under sommarlägret graderade Ricard till 4:e dan men efter genomförd gradering tilldelades han graden 5:e dan i Sport Ju-Jutsu. RGK hade beslutat att flytta Ricard 2 steg då han under många år varit kraftigt undergraderad i förhållande till sin träningserfarenhet och meriter.

Efter graderingen som innehöll både Sport ju-Jutsu, boxning och MMA tekniker och sparring satte sig Ingemar ned tillsammans med Ricard i en enkel men stämningsfull ceremoni och samtalade kring deras förhållande som lärare och elev men också deras djupa vänskap och deras arbete kring Sport Ju-Jutsu och Dynamix. Ricard fick gåvor i form av en meditationskudde och japanska ätpinnar då Ingemar tyckte att han lärt Ricard det mesta han kunde om att röra sig snabbt på mattan men att han fortfarande hade mycket att lära Ricard om att bara sitta stilla och inte göra någonting :). Ingemar avslutade med att läsa en dikt som följt med dem både under åren.

Ricard började träna Ju-jutsu för Ingemar 1986 och har sedan dess tränat utan uppehåll. Ricard tävlade i landslaget under 10 år och har bla 4 VM brons och 10 SM guld på sin meritlista. De senaste 6 åren har han fokuserat mest på BJJ och MMA men instruerar kontinuerligt i Sport Ju-Jutsu och följer den tekniska utvecklingen.